vendredi, février 02, 2024

Pourquoi les enfants aiment le mois de février en France? / Waarom houden kinderen van februari in Frankrijk?


We houden allemaal van pannenkoeken, en met de maand februari hebben we twee excuses om ervan te genieten: Lichtmis op 2 februari en Mardi Gras, tussen 3 februari en 9 maart. Ja, af en toe valt deze datum in maart :(


Lichtmis is een religieus feest dat de terugkeer van het licht en de zon aankondigt en wordt gevierd met ronde, gouden pannenkoeken. Voor katholieken is het de presentatie van het kind Jezus in de tempel in Jeruzalem. Paus Gelasius I organiseerde fakkelprocessies, vandaar de associatie van Lichtmis met kaarsen.


Zo rijmt Lichtmis in heel Frankrijk op pannenkoeken. Als de boeren zouden vergeten de pannenkoeken te bereiden, zou de tarwe het jaar daarop slecht zijn. In Frankrijk om de pannenkoeken te bakken, worden ze in de lucht gegooid.  Om een ​​goede oogst te garanderen, gooien de boeren met hun rechterhand de eerste pannenkoek, terwijl ze in de andere hand een gouden Louis hielden. Bovendien moest de pannenkoek bovenop de kast belanden waar hij moest blijven tot de volgende oogst. Ja, andere keren, andere gezondheidsgewoonten. :)


Mardi Gras, dit jaar op 13 februari, is in Nederland beter bekend, omdat Carnaval in het zuiden van het land gevierd wordt. In Frankrijk is het nog de mogelijkheid om heerlijke pannenkoeken te eten. We eten het op deze datum om de reserves aan eieren en suikers leeg te maken, omdat deze producten tijdens de vasten verboden zijn.

Hier is een recept voor pannenkoekbeslag dat ik graag maak. 

Bierpannenkoeken: het eenvoudige recept. Voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totale tijd 1 uur 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
Meel: 300 g, Melk: 50 cl, Blond bier: 25 cl, Ei: 3, Olie: 6 el, Poedersuiker: 40 g
Voorbereiding
1 Doe de bloem in een bakje en maak een kuiltje, giet de melk hierin. Meng door de bloem beetje bij beetje de melk, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg vervolgens het bier toe en meng opnieuw.
2 Klop de eieren los en voeg ze samen met de olie toe aan het deeg.
3 Doe ten slotte de suiker erbij en meng goed.
4 Laat het deeg minimaal 1 uur rusten (hoe langer het rust, hoe beter).
Na deze rusttijd meng je opnieuw een beetje en bak je pannenkoeken in een geoliede pannenkoekenpan.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan pannenkoeken met bruine suiker. En ja, ik ben een beetje Ch'ti. Maar met kastanjecrème is het ook niet slecht.
Vertel me hoe jij je pannenkoeken het liefst eet.


Nous aimons tous manger des crêpes, avec le mois de février nous avons deux excuses pour en déguster: la Chandeleur le 2 février et le Mardi Gras, entre le 3 février et le 9 mars. Oui c'est fois ca tombe en mars :( 

La Chandeleur est une fête religieuse qui annonce le retour de la lumière et du soleil qu'on célèbre avec des crêpes rondes et dorées. Chez les catholique, c'est la présentation de l'enfant Jésus au Temple de Jérusalem. Le Pape Gélase 1er organisa des processions de flambeaux, d'où l'association de la Chandeleur avec des chandelles. 


Ainsi, dans toute la France la Chandeleur rime avec crêpes. Si les paysans oubliaient d'en préparer, le blé serait mauvais l'année suivante. Pour assurer de belles récoltes, les paysans faisaient sauter la première crêpe de la main droite tandis qu'ils tenaient un Louis d'or dans l'autre main. De plus, la crêpe devait atterrir au-dessus de l'armoire où elle devait y rester jusqu'à la prochaine récolte. Oui d'autre temps, d'autres habitudes sanitaires. :)

Mardi Gras, cette année le 13 février, est plus connu aux Pays-Bas, car le Carnaval est très fêté dans le sud du pays. En France c'est encore l'occasion de manger de délicieuses crêpes. On en mange a cette date pour vider les réserves d'œufs et de sucres, car ces produits seront interdits pendant le Carême. 

Voici une recette de pâtes à crêpes que j'aime faire. 

Crêpes légères à la bière : la recette facile. Préparation 10 mn, Cuisson 15 mn, temps total 1 h 25 mn
Ingrédients pour 4 personnes
Farine : 300 g, Lait : 50 cl, Bière blonde : 25 cl, Oeuf : 3, Huile : 6 c à s, Sucre en poudre : 40 g
Préparation 
1  Dans un récipient verser la farine et former un puits, verser le lait dans ce puits. Mélanger en faisant tomber la farine petit à petit dans le lait afin de l'incorporer sans créer de grumeaux. Ajouter ensuite la bière et mélanger de nouveau.
2  Battre les œufs puis les incorporer à la pâte avec l'huile.
3  Verser enfin le sucre et mélanger bien.
4  Laisser la pâte reposer 1 heure minimum (plus elle reposera mieux ça sera).
Après ce temps de repos, mélanger un peu de nouveau et faire cuire vos crêpes dans une poêle à crêpes huilée. 

Personnellement, je préfère les crêpes avec de la cassonade. Et oui je suis un peu Ch'ti. Mais avec de la crème de marrons c'est pas mal non plus. 
Dites moi comment vous préférez les déguster, vos crêpes. 

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